Aware parenting

Aware Parenting – of Bewust Opvoeden – is een opvoedingsfilosofie uitgewerkt door Aletha Solter, een Zwitsers-Amerikaanse ontwikkelingspsychologe. De filosofie is gebaseerd op 3 bouwstenen: een goede hechting tussen ouder en kind (attachment parenting), democratische discipline en helen van stress en trauma. Deze drie vormen de basis voor een gezond emotioneel leven bij je kind.

Bewuste ouders gaan steeds op zoek naar dieperliggende oorzaken van gedrag en gevoelens. Ze respecteren de gevoelens en behoeftes van hun kind, maar zorgen er ook voor dat ze hun eigen noden niet vergeten. Bij problemen en conflicten zoeken ze naar een oplossing die voor iedereen goed voelt. Ze hebben veel aandacht voor hun eigen gevoelens en die van hun kinderen. Op deze manier kunnen ouders hun kinderen graag blijven zien, zelfs wanneer er moeilijke situaties ontstaan.

Bewust opgevoede kinderen hebben een gezond zelfbeeld. Ze kennen hun grenzen en durven deze stelselmatig verleggen. Hun sociale vaardigheden zijn sterk ontwikkeld: ze houden rekening met anderen, geven hun eigen noden en grenzen goed aan en werken graag mee. Ze gebruiken geen geweld en zijn vrij van drugs (zowel legaal als illegaal). Ze voelen zich geliefd en zien de wereld als een veilige plaats, ook wanneer het moeilijk gaat.

Meer over Aware Parenting vindt u op de website van het Aware Parenting Institute.

Op deze facebookgroep van ouders voor ouders kan je uitwisselen over je ervaringen met Aware Parenting.