Edith Vandenabeele D.O.

Osteopate

Mijn interesse voor natuurlijke wegen van gezond leven werd als kind gewekt en gevoed door een warme, leergierige moeder die onze kwaaltjes steevast met gezonde voeding, kruidenmiddeltjes, en indien nodig een ruimdenkende geneesheer verzorgde. De uiteenlopende vormen van fytotherapie waar ik tijdens mijn jeugd mee in aanraking kwam, deden een ontzag in mij groeien om de gevarieerde, zachte en effectieve kracht van wat de Natuur biedt. Veel van mijn tijd als tiener bracht ik door met het determineren, verzamelen en verwerken van wat groeit en bloeit in en om de bossen van ons kleine West-Vlaamse dorpje Snellegem.

Tijdens mijn middelbare schooljaren begon ik met yogabeoefening. De bewegelijkheid en vitaliteit die ik hierin vond, was voor mij een grote inspiratiebron die de wens deed ontstaan mij in het functioneren van de mens en zijn lichaam te verdiepen, vanuit de passie gezondheid en vitaliteit te versterken.

Na mijn schoolloopbaan op de Steinerschool, waar ik gestimuleerd werd in het ontwikkelen van handvaardigheid, aandachtige observatie en creatief denken, koos ik voor een opleiding waarin ik deze vaardigheden ten volle verder kon ontplooien.

Osteopathie was hierin voor mij een inspirerende keuze die een grondige kennis van het functioneren en disfunctioneren van het menselijk lichaam samenbracht met het verfijnen van mijn sensorische vaardigheid, aanvoelen en techniek.

Tijdens mijn studie ging een sluimerend vuur terug branden. De behandeling en zorg voor de zwangere vrouw en nieuw leven, waartoe we een inleiding kregen, wekte in mij een enthousiast verlangen en bracht mij terug bij een passie die zo oud is als mijn herinneringen.

Na het voltooien van de fulltime opleiding osteopathie aan The International Academy of Osteopathy te Gent (2014) startte ik mijn eigen praktijk in Brugge, en begon ik gretig aan het postgraduaat Osteopathie bij zwangere vrouwen, baby’s en kinderen (Panta Rhei).

Hier kwam ik voor het eerst uitgebreider in aanraking met het begrip en beroep van de Doula. Ik verloor mijn hart weidde het volgende jaar van mijn werk en leven aan het bestuderen van zwangerschap en geboorte in al zijn dimensies, het opdoen van eerste ervaringen en een opleiding tot doula bij de Vlaamse Federatie voor doula’s vzw.

Sedert het najaar van 2016 woon en werk ik in (de omgeving van) Lier.

In mijn osteopathisch werk is het voor mij van groot belang het lichaam vanuit een respectvol aanvoelen te benaderen.

Door de bewegingsmogelijkheid, vitaliteit en het zelfregulerend vermogen van het lichaam aan te spreken, krijgt het de ruimte om terug balans te vinden.
Hiertoe werk ik met uiteenlopende technieken; zachte mobilisaties van gewrichten en organen, cranio-sacrale osteopathie, articulaire manipulaties, myotensieve technieken, positional release techniques, still-point technieken, etc. Dit steeds in overeenstemming met de vraag van het lichaam op dat moment.
Mijn osteopathische werk is voor mij een kruisbestuiving van de precisie en nauwkeurigheid die ik tijdens mijn opleiding aangeleerd heb gekregen, het invoelen van het lichaam dat yogabeoefening mij steeds weer, steeds dieper bijbrengt en een ongebreidelde creativiteit en leergierigheid in het omgaan met natuurlijke, vitaliserende voeding.