Jaarfeesten

We vieren belangrijke momenten in de jaarcyclus. Ieder feest heeft zijn eigen kenmerken en symbolische waarde, die doorheen een ritueel beleefd worden. De feesten zijn voorzien voor alle leeftijden, iedereen is welkom. Er wordt een vrije bijdrage gevraagd voor de materiaalkost en voorbereidingen.

Kalender

23 december 2017: Spiraalloop

16u30 - 19u Geboortehuis Inanna, Dijleweg 98, 2820 Rijmenam

In de donkerste periode van het jaar vieren we zowel het licht als de duisternis. We starten samen aan het vuur. Er wordt een verhaal verteld en we zingen liederen. Dan richten we onze blik naar binnen en staan we stil bij wat het jaar ons gebracht heeft. Van hieruit richten we onze aandacht op wat we achter ons wensen te laten in het nieuwe jaar.

Eén voor één lopen we met ons kaarsje naar het centrum van de spiraal. Daar worden de kaarsjes aangestoken. In het vuur laten we opbranden wat we achter ons wensen te laten. We keren ons om en lopen weer naar buiten, gericht op wat we willen meenemen naar het nieuwe jaar. Op de weg naar buiten worden de brandende kaarsen neergezet.

Nadien genieten we nog na rond het vuur met een tas soep en stuk brood.

3 februari 2018: Lichtmis

14-17u Geboortehuis Inanna, Dijleweg 98, 2820 Rijmenam

We laten het donker achter ons en keren ons opnieuw naar het licht. Alle kaarsresten van de voorbije maanden, worden nu opgebrand. We zingen en dansen samen rond het vuur en eten pannenkoeken en gebakken appeltjes.

1 mei 2018: Meifeest

14-19u Geboortehuis Inanna, Dijleweg 98, 2820 Rijmenam

De natuur is op het meest vruchtbare punt van haar cyclus aangekomen. We dansen met linten rond de meiboom, spelen oude volksspelen en houden een potluck (ieder brengt eten mee, al het eten wordt op tafel gezet en ieder eet waar hij zin in heeft). Uiteraard mag een groot vuur niet ontbreken.

22 september 2018: Oogstfeest

14-19u Geboortehuis Inanna, Dijleweg 98, 2820 Rijmenam

De natuur schenkt ons overvloed, zodat we ons kunnen voorbereiden op de komende winter. Wij danken Moeder Aarde door haar vruchten te verwerken tot confituur, gevlochten brood, taart e.d. De kinderen maken figuurtjes van fruit en groenten. Er wordt ook een korenmoeder en/of korenkrans gemaakt. Na het vele werken, worden we even stil om dankbaar te zijn voor wat we krijgen. Daarna eten we ons buikje vol. De overschot wordt verdeeld en neem je mee naar huis.

11 november 2018: Lichtjeswandeling

15-19u Geboortehuis Inanna, Dijleweg 98, 2820 Rijmenam

Nu het buiten zo donker is, dienen we het lichtpuntje in onszelf te vinden. We maken bietenlantaarntjes, vertellen de verhalen en zingen de liedjes van het Sint-Maartenfeest. Na een warme maaltijd van soep met brood steken we onze lichtjes aan en wandelen al zingend buiten door de nacht.